Search
Close this search box.

Δυναμικό «ποδαρικό» στο νέο εκθεσιακό έτος με τη 12η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία «Zootechnia»

Ημερομηνία: 31/1/2023

837 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες, 14.115 τ.μ. εκθεσιακού χώρου και 309 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά το νέο εκθεσιακό έτος για τη ΔΕΘ-Helexpo, καθώς εγκαινιάζεται δυναμικά από τη 12η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία «Zootechnia».

Η διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έχει προσελκύσει 837 εκθέτες (307 άμεσους από 13 χώρες και 530 έμμεσους από 38 χώρες). Ειδικότερα, οι άμεσοι εκθέτες προέρχονται από Αίγυπτο, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία. Παράλληλα, θα υποδεχθεί 309 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από 7 χώρες, μεταξύ των οποίων μεμονωμένοι hosted buyers, ομαδικές επισκέψεις από Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και μία επιχειρηματική αποστολή από την Αίγυπτο. Οι Έλληνες εκθέτες προέρχονται από όλη την επικράτεια, ενώ η έκθεση καλύπτει συνολικά 14.115 τ.μ. στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων.

Η Zootechnia είναι η μοναδική εξειδικευμένη έκθεση στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Eλλάδα και στα Bαλκάνια και μία από τις σημαντικότερες των κλάδων κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας στην Ευρώπη. Παρούσες στη φετινή διοργάνωση είναι όλες οι μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες και θα παρουσιάσουν τις

τελευταίες εξελίξεις, καινοτομίες και τεχνολογίες, καθώς και σημαντικά είδη παραγωγικών ζώων, μηχανήματα και υπηρεσίες.

Συμμετέχουν επίσης, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αβγού και Προϊόντων Αβγού, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος-Τμήμα Γεωπονίας, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Πλούσιες είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις και αφιερώματα της φετινής Zootechnia. Ανανεωμένα και εμπλουτισμένα είναι το Pet Festival και το Σαλόνι Αλόγου, ενώ ξεχωρίζουν το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του και η εκδήλωση για την αβγοπαραγωγό ορνιθοτροφία και το ελληνικό αβγό, η οποία πραγματοποιείται από τα Εργαστήρια Ζωοτεχνίας και Διατροφής του Τµήµατος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo.

Ειδικότερα, στο Pet Festival στα περίπτερα 5 και 6 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τριπλή έκθεση μορφολογίας σκύλων που διοργανώνει ο Κυνοφιλικός Όμιλος ΠΕ Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα συναντήσουν τις ειδικές ενότητες για τα ενυδρεία, τερράρια και πτηνά, ενώ θα μάθουν στην ενότητα «Αμφιθέατρο Γνώσεων» για την εκπαίδευση, τη διατροφή και την υγεία των ζώων συντροφιάς. Ακόμη, θα παρακολουθήσουν τη διπλή έκθεση μορφολογίας γάτας, από τις λίγες φορές που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Οι εκθέσεις διοργανώνονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Αιλουροειδών.

Το Σαλόνι Αλόγου στο περίπτερο 17 αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση των φίλων του αλόγου και των επαγγελματιών του κλάδου από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Συμμετέχουν φορείς και ιδιώτες με 50 και πλέον άλογα από όλη την Ελλάδα, όπου σε μία διαμορφωμένη πίστα διαστάσεων 20Χ50 μ. θα παρουσιάσουν παραστάσεις δεξιοτεχνίας, αρματοδρομίες και διάφορα άλλα δρώμενα. Παράλληλα, σε διαμορφωμένους χώρους περιμετρικά της πίστας θα συμμετέχουν Ιππικοί Όμιλοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

Η 12η Zootechnia θα εγκαινιαστεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», αίθουσα Α.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου

Στη μεγάλη κινητοποίηση των κλάδων της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας για τη φετινή Zootechnia αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως μπαίνουμε στο 2023 με μια σημαντική διοργάνωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, κ. Σάββας Μπαλουκτσής, σημείωσε πως επίλεκτα μέλη του Συνδέσμου συμμετέχουν στη φετινή Zootechnia, για την οποία αισιοδοξεί πως θα έχει επιτυχία, με δεδομένη και την επικείμενη προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης.

Με 27 επιχειρήσεις-μέλη της και 2.500 τ.μ. συμμετέχει στη Zootechnia η ΕΚΑΓΕΜ, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρός της, κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, ο οποίος επίσης υπογράμμισε τη χρονική συγκυρία των σχεδίων βελτίωσης.

Με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε πως οι εκθέσεις του πρωτογενούς τομέα είναι μεγάλης σημασίας για τον εκθεσιακό φορέα, αναφερόμενος και στις Detrop-Oenos, Freskon και Agrothessaly που ακολουθούν.

Στη στενή συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo για τη διοργάνωση μιας ακόμα έκθεσης του αγροτικού τομέα, της Agrothessaly, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Λαρισαίων, κ. Παναγιώτης Νταής. Τόνισε μάλιστα πως η πόλη και ο δήμος επένδυσαν στη ΔΕΘ-Helexpo και δικαιώθηκαν.

Τη μεταμόρφωση των περιπτέρων σε κάτι διαφορετικό, με δεδομένη και την παρουσία των ζώων επισήμανε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής. Ο δε project manager της Zootechnia, κ. Βασίλης Σπύρου, τόνισε πως η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει όλη την παγκόσμια, σύγχρονη τεχνολογία της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας, καλύπτοντας όλους τους τομείς.

Οι ώρες λειτουργίας της Zootechnia είναι τις καθημερινές και την Κυριακή από τις 10:00-19:00 και το Σάββατο από τις 10:00-20:00.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Θέλετε να γίνετε εκθέτης;

Ελάτε να συζητήσουμε μαζί την παρουσία σας στην έκθεση

Zootechnia!